Praktische informatie

Tarieven & vergoedingen

Bij Psychologenpraktijk Tilburg beginnen alle behandelingen met een eerste intake van 45 – 60 minuten. Hieronder treft u het tarief voor de volwassenen behandeling per
sessie aan.*

Accordion Content

*De kosten van overige therapie vormen zijn op aanvraag beschikbaar.

Behandeltarief met ingang van 1 januari 2016

 

Individuele therapie volwassenen per sessie: 

€ 90,00

Behandelingen vergoed vanuit uw basispakket

Doordat ik als psycholoog aan alle voorwaarden voor vergoeding voldoe, wordt een aantal behandelingen van mij uit het basispakket van uw zorgverzekering vergoed. Uw basisverzekering is voor vergoeding dus al voldoende.

In 2016 is de vergoeding voor verdere behandeling na de intake afhankelijk van de diagnose. Voor de intake en daarna heeft u een geldige verwijzing van uw huis- of bedrijfsarts nodig. Als u naar mij verwezen wilt worden, kan ik u hiervoor per e-mail de juiste papieren toesturen.

Ik raad u aan om de polisvoorwaarden van uw verzekering te bekijken of contact met uw zorgverzekeraar op te nemen over uw exacte vergoeding. Vaak kunnen zij u in een oogwenk vertellen hoeveel u vergoed krijgt. U kunt daarbij vermelden dat ik BIG-geregistreerd ben en aangesloten ben bij het NIP. Dit geeft u namelijk vaak meer vergoedingsmogelijkheden. Bovendien heb ik contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars.

Annuleren en afzeggen

Mocht u een afspraak willen annuleren, dan is dat uiteraard mogelijk. Als u mij dit tenminste 24 uur van tevoren laat weten, kunnen we de afspraak zonder enige consequenties annuleren. Mocht u echter binnen 24 uur van een afspraak afzeggen, dan zullen de kosten van het consult helaas alsnog in rekening gebracht moeten worden. Dit is regelgeving vanuit de beroepsvereniging.

 
 

Psychologenpraktijk Tilburg is er voor iedereen

Hieronder vindt u een plattegrond van Tilburg met daarop de locatie van mijn psychologenpraktijk weergegeven. Zoals u kunt zien is de praktijk erg goed bereikbaar, het kost bijvoorbeeld vanuit het Centraal Station van Tilburg slechts zo’n 15 minuten wandelen of nog geen 5 minuten met de fiets.

Locatie van mijn psychologenpraktijk in Tilburg

Routebeschrijving

Als u op onderstaande link klikt ziet u een routebeschrijving vanaf de Spoorlaan (centrale locatie nabij Centraal Station) naar mijn praktijk aan het Energieplein in Tilburg. Zoals u kunt zien, is het slechts een kwartiertje lopen naar de praktijk.

Psychologenpraktijk in Tilburg

Op deze pagina staan enkele foto’s van mijn psychologenpraktijk. De praktijk in Tilburg is zeer goed bereikbaar en met behulp van bovenstaande foto’s bovendien ook eenvoudig te vinden.

Veelgestelde vragen

Hieronder leest u antwoorden op vragen die ik nog al eens via het internet gesteld krijg en hoor in mijn Psychologenpraktijk Tilburg.

Accordion Content

Mocht u ondanks onderstaande antwoorden nog vragen hebben over uw hulpvraag of over iets anders, dan verzoek ik u vriendelijk om hier over contact met mij op te nemen. Doorgaans geef ik binnen 24 uur een reactie op uw vraag.

Hoeveel behandelingen zijn er minimaal nodig en kan ik stoppen wanneer ik wil?

Hoeveel sessies er minimaal nodig zijn hangt af van uw klacht en van de progressie die u ervaart. Alleen u kan zeggen hoe het vordert. Ik kan hooguit op basis van mijn kennis en ervaring adviseren of het verstandig is om een vervolgsessie in te plannen. Gemiddeld heeft een patiënt tussen de 5 en 12 sessies nodig. U kunt natuurlijk op ieder gewenst moment ervoor kiezen om de behandelingen stop te zetten en ik respecteer ten alle tijde uw keuze hierin.

Na vrijwel iedere sessie vindt een korte evaluatie plaats. Hierdoor kunnen we de voortgang goed bijhouden. Na gemiddeld genomen 5 behandelingen vindt er doorgaans een tussentijdse evaluatie plaats, waardoor u precies weet waar u staat met uw klacht. Het kan zijn dat u geheel van uw klacht af bent of dat u dat binnen korte tijd zult zijn. Van hieruit zullen we samen kunnen bekijken of eventuele vervolgbehandelingen van nut kunnen zijn. Het kan zijn dat u het fijn vindt om bijvoorbeeld na een maand of na twee maanden nog eens terug te komen voor een korte check up. Dat is uiteraard mogelijk.

Op welke termijn kan ik beginnen bij Psychologenpraktijk Tilburg?

In principe kunt u bij Psychologenpraktijk Tilburg direct aan de slag. De psychologenpraktijk kent korte wachttijden (maximaal 7 werkdagen) en heeft daardoor een goede instroom van nieuwe cliënten. Doordat mijn cliënten over het algemeen niet veel behandelingen nodig hebben, is er dus snel weer plaats voor nieuwe aanmeldingen. Wanneer u precies wilt weten wanneer u aan de slag kunt, verzoek ik u om vrijblijvend contact met mij op te nemen. Het is handig om hier te vermelden dat (een groot deel van) uw behandelingen worden vergoed vanuit uw basisverzekering.

Om uzelf direct aan te melden voor een eerste afspraak / intakegesprek, kunt u het contactformulier gebruiken. Met dit eerste gesprek zult u een indruk krijgen van wie ik ben en hoe ik werk als psycholoog en wat er mogelijk is op het gebied van uw klacht. Mocht u na dit kennismakingsgesprek besluiten om niet te beginnen met de behandeling van uw klacht, dan kan dat natuurlijk. U bent absoluut vrij om uw eigen keuze te maken. Ik vind het belangrijk dat u zich op uw gemak bij mij voelt en een positief gevoel heeft bij de behandelingen en mijn werkwijze als psycholoog.

Hoe weet ik of u als psycholoog mijn klacht kunt behandelen?

Het grootste gedeelte van de emotionele of psychische klachten die men ervaart hebben een psychische aard. Sterker nog, huisartsen geven aan dat zelfs meer dan 80% van de lichamelijke klachten die zij behandelen een belangrijke psychische oorzaak hebben.

Psychologenpraktijk Tilburg kan bijna alle psychische klachten behandelen. Niet alle klachten/stoornissen zijn geheel te verhelpen, maar er zijn altijd mogelijkheden om progressie te maken. Wanneer een klacht een zeer langdurige behandelperiode kent en moeilijk of niet op te lossen is, dan wordt een cliënt vaak doorverwezen naar de tweedelijns psychologische zorg ofwel Specialistische zorg. Hier worden met name langdurige (of ernstigere en/of complexere) psychische klachten en problemen behandeld. De eerstelijns Generalistische Basis-psychologische zorg (waar ik als psycholoog in actief ben) is er met name om psychologische hulp te bieden bij relatief kortdurende klachten en problemen. De klachten en problemen die door de eerstelijns- Generalistische Basiszorg worden behandeld zijn vaak met een beperkt aantal psychologische behandelsessies op te lossen.

Als u zeker wilt weten of uw specifieke klacht behandelbaar is, raad ik u aan om gewoon even vrijblijvend contact met de praktijk op te nemen.

Wat zijn uw behandeltarieven en krijg ik de behandelingen vergoed van mijn zorgverzekeraar?

Wanneer u graag een overzicht wilt van de behandeltarieven, dan vindt u dat op de pagina Praktische Informatie.

Welke verschillende vormen van relatietherapie zijn er?

Relatieproblemen kunnen problemen betreffen in uw liefdesrelatie, gezinsrelatie of in uw werkrelatie. Problemen in uw liefdesrelatie kunnen tevens eenzijdig of tweezijdig zijn. Wanneer uw partner bijvoorbeeld een psychisch probleem heeft dat is verworden tot een relatieprobleem, dan zal het probleem in eerste instantie eenzijdig zijn. Echter heeft dit probleem natuurlijk onvermijdelijk ook een invloed op uzelf, maar de behandeling zal dan vooral gericht zijn op uw partner. Vanuit mijn psychologenpraktijk is tevens mogelijk om in groepsvorm diverse problemen te bespreken en aan te pakken. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan coaching en ondersteuning van samenwerkingsverbanden in werkgerelateerde sfeer, de behandeling van familie- of gezinsproblematiek en de behandeling van overige professionele relaties.

Klopt het dat rouwverwerking niet alleen van toepassing is bij overlijden?

Rouwverwerking is niet alleen van toepassing op een overlijden. Het kan tevens te maken hebben met het verlies van iets dat erg belangrijk voor je was, zoals het verlies van je partner (door een echtscheiding), verlies van een baan, of het verlies van bepaalde lichamelijke functies (dit kan bijvoorbeeld door een ziekte, een aandoening of door een ongeluk komen). Ondanks dat men dat vaak niet verwacht kennen al deze situaties een bepaalde vorm van rouwverwerking, waarbij de psycholoog u kan helpen om binnen korte tijd weer sterk op uw benen te komen staan, ongeacht het probleem of het voorval.

NIP Beroepscode voor Psychologen

Als cliënt verdient u de beste psychologische hulp. Het is daarom ook belangrijk dat u bij uw keuze voor een psycholoog let op zijn of haar kwalificaties, registraties en ervaringen. Psychologenpraktijk Tilburg werkt volgens de beroepscode van het NIP, Nederlands Instituut van Psychologen.

Accordion Content

Mijn uitgangspunten in mijn werk als psycholoog zijn integriteit, openheid en vertrouwen. Ik sta er dan ook persoonlijk voor in dat wat u mij vertelt, altijd tussen ons blijft. Ik neem mijn werk als psycholoog erg serieus en stel daarbij uw belang altijd voorop.

In mijn behandelingen staat hiernaast het thema wederzijds respect centraal. Het is erg belangrijk dat u zich als cliënt geheel op uw gemak voelt en dat u uw gehele verhaal aan mij kwijt kunt zonder dat u het gevoel heeft dat u wordt beoordeeld. Zonder dit gevoel en zonder een juiste klik met uw behandelaar, is het namelijk niet mogelijk dat een therapeut u van uw probleem af kan helpen.

Mocht u meer willen weten over de details van de beroepscode of de beroepsvereniging, dan vindt u op de website van het NIP meer informatie over de beroepscode.

– Aloys van der Schot, Psychologenpraktijk Tilburg

 
  • Psycholoog NIP
  • BIG-geregistreerd GZ-Psycholoog
  • Registerpsycholoog NIP/Arbeid & Organisatie
  • Gecertificeerd Beroepskeuze- loopbaanpsycholoog

Nieuwsoverzicht Psychologenpraktijk Tilburg

De laatste ontwikkelingen, nieuwtjes en leuke feitjes binnen de psychologie leest u allemaal op deze pagina. Hieronder vindt u een overzicht van interessante artikelen en berichten op deze nieuwspagina. Klik op de titel van het bericht om het bericht te lezen.

Gaan onze kinderen steeds vroeger puberen? (Lijf Magazine)

Accordion Content

Het lijkt erop dat onze kinderen steeds vroeger beginnen met puberen en dat zij zich steeds vroeger bezig houden met ‘volwassen’ zaken. De veranderingen in het lichaam, die duiden op het begin van de puberteit, beginnen gemiddeld genomen echter nog steeds rond dezelfde leeftijd. Deze leeftijd is voor jongens 11,5 jaar en voor meisjes 10,5 jaar. Wanneer de puberteit voor iemand begint wordt altijd gemeten aan de hand van specifieke biologische veranderingen (zoals borstgroei bij vrouwen). Bekijk het volledige artikel op www.lijfmagazine.nl.

Fitness biedt meer voordelen (Body Magazine)

Accordion Content

Dat fitness ons meer voordelen biedt dan alleen het verbeteren van onze algehele gezondheid en ons uiterlijk is ons allen wel bekend. Wat deze extra voordelen precies inhouden is ons vaak wat minder goed bekend. In dit korte artikel vindt u een duidelijk overzicht van alle voordelen (zowel psychische als lichamelijke) die fitness u kan bieden. Dit zal, wanneer u de volgende keer twijfelt om naar de sportschool te gaan, als goede motivatie kunnen werken om toch te gaan. Om naar het artikel te gaan, kunt u hier terecht: voordelenoverzicht fitness.

Een interessante vraag die men hier vaak stelt is: hoe kan ik mezelf beter motiveren om meer te gaan sporten? Als psycholoog kan ik hier natuurlijk een groot aantal oplossingen opsommen, die bij de één beter zouden werken dan bij de ander, maar daar heeft u waarschijnlijk niet zo veel aan. Ik zal me hier daarom beperken tot de grootste blokkades die men vaak ondervindt bij zijn of haar keuze om te gaan sporten of niet en ik zal hier als psycholoog een praktisch werkende oplossing voor aandragen.

Wanneer iemand voor de keuze staat om te gaan sporten of niet, dan kijkt deze persoon vaak naar zijn of haar gevoel: “voel ik me wel lekker genoeg om goed te sporten?” Dit is echter een reactie die zelden goed uitpakt. Er is namelijk een kleine kans dat je je nu, in je huidige staat lekker genoeg voelt, om flink te sporten. Je lekker genoeg voelen om te sporten doe je door te beginnen met het sporten, waarna je je binnen een aantal minuten goed genoeg voelt om flink aan de slag te gaan. Je eigen gevoel nagaan, voordat je begint met sporten, om te kijken of je je fit genoeg voelt om te gaan sporten is dus verkeerde logica. Wanneer je je hier bewust van bent, dan kun je dit psychologische probleem omzeilen, wetende dat je je goed genoeg zal voelen wanneer je eenmaal aan de slag gaat.

Hiernaast kun je jezelf zeer goed motiveren om te gaan sporten door de drempel voor het sporten zo laag mogelijk te maken. Wil je bijvoorbeeld s’ochtends direct na het opstaan hardlopen, zorg er dan bijvoorbeeld voor dat je je renschoenen al naast je bed klaar hebt staan. Je zou er zelfs voor kunnen zorgen dat de pyjama, die je voor het slapen gaan aantrekt, voldoet als sport outfit, zodat je je niet nog eens hoeft om te kleden. Hiermee is de drempel voor het sporten bijna geheel weggehaald en is de kans dat je ook daadwerkelijk gaat hardlopen aanzienlijk toegenomen.

Dit zijn twee simpele, maar zeer praktische principes uit de psychologie die u kunnen helpen uzelf beter te motiveren voor alles wat u graag zou willen doen.

Vijf lessen in mindfulness (Diep Magazine)

Accordion Content

Vijf lessen in mindfulness geeft een mooie en korte introductie over mindfulness. De belangrijkste zaken die hierin worden genoemd zijn het niet oordelen, het volledig in het nu kunnen zijn en in het balans leren zijn met jezelf door je lichaam en geest te verenigen. Mindfulness heeft voor zichzelf een zeer sterke, wereldwijde basis verworven en maakt inmiddels voor een zeer groot en groeiend aantal personen onderdeel uit van hun dagelijkse leven.

Deze groeiende behoefte aan en groeiende affiniteit met mindfulness is waarschijnlijk ontstaan door het groter, drukker en hectischer worden van onze samenleving. Doordat er telkens meer van ons gevraagd en telkens meer van ons verwacht wordt ontstaat er bij velen een behoefte aan meer rust en balans. Doordat de zaken die ons ego aangaan (als carriére, het verwerven van zekerheid en materie, etc.) een steeds prominentere rol in ons leven innemen, ontstaat bij vele het verlangen naar innerlijke vervulling en naar ware voldoening.

Mindfulness maakt het dat we ons weer één voelen met onszelf en met ons natuurlijke ritme. Tao te tjing zegt hierover:

“Doe zonder te doen en werk zonder te zwoegen.

Denk groot van het kleine en denk veel van het geringe.

Ga de zware dingen tegemoet met een lichte tred.

Volbreng een grote opdracht door een reeks van kleine stappen.

De Meester streeft nooit naar het grote, zo vindt hij grootheid.

Wanneer er moeilijkheden op zijn weg komen, houdt hij zichzelf stil en geeft hij zich eraan over.

De Meester hecht niet aan gemak, daarom zijn problemen gemakkelijk voor hem.”

Mindfulness is in de psychologie een officiële behandelvorm die door bijna elke psychologenpraktijk of psychologisch centrum wordt toegepast.

Het werkgebied van mindfulness is vaak breder dan men denkt. Het beperkt zich niet alleen tot het verbeteren van de balans tussen lichaam en geest, maar werkt tevens zeer effectief tegen stress, spanning, angsten, paniek en een groot aantal andere psychologische klachten en aandoeningen. Deze brede werking van Mindfulness komt met name door het feit dat het grootste deel van de psychische klachten in directe relatie staan met overmatige stress en spanning: het werkgebied van mindfulness.

Om naar het artikel vijf lessen in mindfulness te gaan, verzoek ik u om te klikken op de link.

Vestigingsplaatsen in Den Bosch en Lage Mierde

Als u toevallig in Den Bosch of Lage Mierde op zoek bent naar een psycholoog, zou u onze lokale websites kunnen bekijken.

Stel mij gerust uw vraag

  • contactformulier op deze website in te vullen.
  • Mij een berichtje te sturen via: denboschpsycholoog@gmail.com. Tevens kunt u mij altijd telefonisch bereiken.